X-tra — leuke en interessante verhalen uit het Top Shops-netwerk.

Marres: Culinaire geheimtip Maastricht Uit de kunst!

Door Danielle Dessart



Na een kennismaking met het Huis voor Hedendaagse Cultuur Marres in Maastricht, een geanimeerd en interessant gesprek met directeur Valentijn Bijvanck en een kijkje bij de opbouw van de naderende expositie Levi van Veluw (dat moet u gaan zien!) schoven wij op advies van Valentijn aan in het bijbehorende restaurant waar de jonge chef-kok Maher Al Sabbagh de culinaire scepter zwaait. Het historische huis van Marres biedt, naast een zeer gevarieerd aanbod van kunsttentoonstellingen, een bijzondere culinaire ervaring, of je nu in de mooie stadstuin zit of in het pure, no nonsens ingerichte restaurant. Low key, relaxed en hip!


Marres Kitchen

"Gesudderde lamsdij op zijn Marokkaans met abrikoos, pruimen, krieltjes, kaneel en koriander, wat een verwennerij!"

Wij genoten er van een schotel gevarieerde voorgerechten, alles heerlijk hoog op smaak; lekkere verse tuinboontjes met gekruide yoghurtsaus, diverse gekruide groentegerechtjes en kibbeh; gebakken tarwedeeg gevuld met gekruid lamsgehakt en granaatappelstroop op een bedje van rucola, heerlijk subtiel dit alles en een perfectie combinatie met de Pinot Grigio ALTO ADIGE uit Zuid Tirol.


Wereldse gerechtjes in een heerlijke relaxte setting


Marres Kitchen

Ook onze hoofdgerechten waren tip top; wij smulden van Coscia d’ Anatra: confit de canard met sweet potato, venkelzaad en sinasappel; heerlijk krokant van buiten en sappig en mails van binnen en Kharoef, gesudderde lamsdij op zijn Marokkaans met abrikoos, pruimen, krieltjes, kaneel en koriander, wat een verwennerij! Na genoten we van hangop; dikke yoghurt met honing, vanille, amandel en bosvruchten, stevig maar verrukkelijk!

"Low key, relaxed en hip!"

Nu verheugen we ons des te meer op de komst van Ferran Adrià, de wereldvermaarde chef-kok van het beroemdste restaurant ter wereld, elBulli, naar Marres in Maastricht, hierover later meer!


Jaap (Fine Automobiles) en Vincent (Top Shops Holland) genieten!

Met onze buikjes mooi strak rondgegeten maken we nog even een omwegje langs het nabij gelegen Vrijthof voor een afzakkertje op het terras van de Vogelstruys, dat mocht niet ontbreken op deze prachtige nazomeravond!

Maher Al Sabbagh
Maher was al op jonge leeftijd in de keuken te vinden; zijn oma’s leerden hem vanaf zijn zevende hun kookgeheimen. Vanaf zijn dertiende staat hij in de keukens van professionele restaurants en patisserieën in het Midden-Oosten. Maher heeft gewerkt in Damascus, Beiroet, Amman, Isfahan, Caïro, Rome, Sicilië, Milaan en recent nog in Rotterdam. Hij maakt nog steeds regelmatig culinaire ontdekkingsreizen op zoek naar gerechten uit de antieke wereld.

Marres Kitchen is open voor lunch en diner elke dag, behalve op maandag. Tussen 17:00 en 18:00 uur is de keuken gesloten.
www.marres.org