X-tra — leuke en interessante verhalen uit het Top Shops-netwerk.

Interview met Hans Goossens OFYR goes global

Door Danielle Dessart



Hans Goossens is de producent van de OFYR, het magnifieke kook, bak en grill kunstwerk met ongekende mogelijkheden. Wij hoorden in de wandelgangen dat de productie en distributie opeens enorm expandeert en vroegen Hans om een toelichting.

TS: Wat hoor ik nu overal in de wandelgangen? OFYR gaat 'global' vertel!?
HG: De al mooie ontwikkelingen van OFYR gedurende het startjaar 2015 raken inderdaad in 2016 in een enorme stroomversnelling. In 2015 werd al buiten Nederland in meer dan 15 landen verkocht maar op België na wel in kleine aantallen.

"Veruit de belangrijkste unique selling point van de OFYR is de beleving."


OFYR: 'The art of outdoor cooking'

TS: Hoe denk je dat het komt dat OFYR in een dusdanige stroomversnelling zit?
HG: Eind 2015 en begin 2016 hebben we aan diverse binnen-, buitenlandse en internationale beurzen meegedaan en ook daar blijkt, net als in Nederland, de belangstelling overweldigend te zijn. We hebben achtereenvolgens gestaan op de Horeca Expo in Gent, de Horecava, Best of Events in Dortmund, Maison & Objet in Parijs en de Intergastra in Stuttgart. En de komende periode volgen nog meer beurzen waaronder de prestigieuze Chelsea Flower Show in Londen.

TS: Wat is volgens jou het belangrijkste unique selling point van OFYR?
HG: Veruit de belangrijkste USP is beleving. Hoewel de particuliere belangstelling ook hard groeit is op dit moment de horeca de belangrijkste afnemer. De kwaliteit binnen de horeca is overal enorm toegenomen en er wordt steeds meer geconcurreerd op de beleving die aan de gast aangeboden kan worden en precies daar vult de OFYR zaken in die nog niet bestonden. Nagenoeg ieder mens vindt het leuk om om een vuur heen te staan. De OFYR is daarbij door de grote hitte-uitstraling gedurende het gehele jaar bruikbaar. Een chefkok kan prachtige show cooking op de OFYR laten zien maar voor de gasten is het ook erg leuk en gemakkelijk om gezellig samen op de OFYR te koken. En als je niets met de OFYR doet is het gewoon een mooi object.

"Er zijn veel bekende koks die met groot plezier met de OFYR werken."


De OFYR in actie met sterrenchef Ron Blaauw.

TS: Nog OFYRs aan bijzondere mensen/bedrijven verkocht?
HG: Er is op dit moment een OFYR onderweg naar Japan en deze komt te staan bij de bekende AXIS design winkel in Tokyo waar eigenlijk alleen maar bekende merken staan. Als je nagaat dat de OFYR iets meer dan een jaar geleden nog helemaal niet bestond, dan is dat wel heel bijzonder en geeft het ook aan hoe snel zaken in de moderne wereld kunnen gaan. Verder zijn er veel bekende koks die met groot plezier met de OFYR werken.

TS: Wat voor soort mensen zijn 'OFYRisten’?
HG: Als je de professional buiten beschouwing laat, omdat die vaak simpelweg een economische reden heeft om de OFYR te gebruiken, dan zijn de invalshoeken nogal verschillend. De ene groep valt vooral op het simpele design bestaande uit de combinatie van 2 geometrische figuren, de kegel en de rechthoek. De andere groep vindt vooral mooi dat het zo een “basic” apparaat is met de gezelligheid van vuur waar je ook als het ware het oer-koken op kunt toepassen. De laatste groep betreft de echte kookfanaat die ieder kooktoestel al heeft en voor wie dit een nieuwe manier van koken is.

TS: Mogen we het ultieme OFYR-recept van jou?
HG: Zeebaars op de OFYR voor 4 personen:

- Lijngevangen zeebaars filet 4 x 80 gram
- bietencoulis
- avocadocrème
- olie van citroenmelisse
- mascarpone
- zoetzuur rode ui
- Chioggia-bietjes

Pureer 1 avocado met citroensap, een beetje citroenschil, crème fraîche, klein beetje knoflookpeper, zout en een gekonfijt sjalotje. Citroenmelisse pureren met arachideolie. Zoetzure rode ui. Kook 250 gram natuurazijn, 325 gram suiker, 1 blad laurier, 1 stuks steranijs, marineer hierin de rode ui. Pekel de zeebaars ca. 10 minuten in zout en bak deze mooi goudbruin op de OFYR op zijn huid.

TS: Waar kunnen we de OFYR in levende lijve bezichtigen/testen?
HG: Bij mij in Laren staat de hele collectie en daarnaast heeft mijn partner Creative Outdoor Products in Roosendaal een showroom waar het hele assortiment staat.

TS: Toekomstplannen?
HG: Tot op heden hebben we veel aan eindverbruikers verkocht. Gezien de enorme belangstelling voor de OFYR in binnen- en buitenland willen we een fijnmazig netwerk van distributeurs opzetten die enerzijds de professionele markt bedienen en anderzijds de particuliere markt bedienen. Zo zijn we in Nederland voor de Horeca recent een samenwerking met Hanos aangegaan. Omdat distributeurs de voorkeur geven aan een groter scala van producten bij een leverancier zijn we het assortiment aan het uitbreiden. Je moet er daarbij aan denken dat OFYR de functie van een volledige buitenkeuken gaat vervullen.


OFYR: 'The art of outdoor cooking'

www.ofyr.nl