Top Spots & Tips

BOERenWIJSHEDEN

Top tip geplaatst op
14 oktober 2014

Over de auteurs
Tjeerd den Boer is al zijn leven lang trainer/consultant en sinds 2006 ondernemer en huisvriend van Jonnie en Thérèse. Niels van Rees werkt al jarenlang in de high- tech en kreeg tijdens een sabbatical de unieke kans om aan den lijve te ondervinden hoe de keuken van Jonnie dagelijks op zo'n hoog niveau kan presteren. Tjeerd en Niels combineerden hun kennis en kunde om antwoord te geven op de vraag: 'Hoe presteer je dagelijks op het allerhoogste niveau?'

Jij kunt het boek 'Boerenwijsheden' nu al bestellen!
Je ontvangt niet alleen als één van de allereersten dit unieke managementboek, je maakt ook nog eens kans op een Boerenwijsheden-arrangement. Zie jij jezelf al (samen met een vriend/vriendin) genieten van een heerlijk diner bij Restaurant De Librije inclusief overnachting en ontbijt in Librije's Hotel? Bestel dan snel! Ga naar www.librije.com/boerenwijsheden

Het boek Boerenwijsheden
Restaurant De Librije heeft al vele gasten mogen ontvangen, maar voor het eerst opent ze haar deuren als 'learning centre'. Aan jou de eer om aan te schuiven en van dichtbij te ontdekken hoe je als organisatie de middelmaat ontstijgt, het allerhoogste niveau bereikt en daar blijft!
In Boerenwijsheden gaan we eerst in gesprek met de smaakmakers van De Librije. We ontrafelen de gedachten en ervaringen van Jonnie en Thérèse aan de hand van de zeven Librije-smaken: zoet, zout, zuur, bitter, umami, vet en 3D. Die zijn een metafoor voor het gedrag dat tot succes blijkt te leiden. We vertalen de smaken naar smaakvolle management- lessen. Bruikbaar binnen elke organisatie en toe te passen door iedere leidinggevende.
Dit keer dus geen typisch managementboek met een correct wetenschappelijk kader, maar 25 jaar Boerenwijsheden die zich in een High Performance Organisatie bewezen hebben. Om de exceptionele prestaties te begrijpen moet je de sfeer achter de schermen van De Librije proeven en in je opnemen. Boerenwijsheden brengt je dichterbij dan ooit. Aan tafel!

De smaakmakers
Jonnie en Thérèse Boer runnen al 25 jaar een culinair imperium, gebaseerd op hun 'cuisine pure'. De Librije is één van de 28 restaurants in de wereld met drie Michelin-sterren voor een aaneengesloten periode van meer dan 10 jaar. De moeite waard om echtpaar Boer van dichterbij mee te maken.
Ze complementeren elkaar op veel vlakken. Jonnie runt de keuken, Thérèse stuurt de 'witte brigade' aan. Hij is baanbrekend en vindingrijk en houdt zich meer op de achtergrond, maar is niet vies van stevige statements. Zij is extraverter en treedt sturend en mensgericht naar voren. Ze kennen elkaars sterke kanten én beperkingen. Als duo vormen ze de solide basis van hun onderneming. Beiden zijn de hoofdrolspelers, de smaakmakers in Boerenwijsheden.

Verleiding begint bij de aanblik, overtuigt wanneer je er je tanden inzet.
Een goed boek wil je verslinden. Het begint bij de aanblik, net zoals een heerlijk gerecht je vooraf al het water in de mond doet lopen.
Het boek Boerenwijsheden zit kunstig en doordacht in elkaar. De gelaagde vormgeving verklapt al iets van de verrassende, verhalende en meeslepende inhoud.
Om de kunst van een High Performance Organisatie te doorgronden moet je door alle lagen heen. Boerenwijsheden doet precies dat. In woord én beleving.

Voorproefje
In Boerenwijsheden passeren de zeven Librije-smaken de revue. Het zegt iets over het leiderschap van Jonnie en Thérèse en hoe je een High Performance Organisatie neerzet. Hiernaast een voorproefje uit het boek:

Uit het hoofdstuk Bitter: 'Bitter is geen vanzelfsprekende smaak: het zorgt voor reuring in je mond, soms zelfs ruzie - en dat mag best', stelt Jonnie Boer. 'Mensen mogen zich gerust storen aan een hoekje in een gerecht, maar het is de kunst van de kok om die hobbel glad te strijken met wat anders. Bitter geeft spanning: dat is het interessante aan bitter - en tegelijkertijd ook het moeilijke. Meer nog dan bij andere smaken moet je goed op de balans letten.
Wij laten zien dat bitter niet per se een negatieve connotatie hoeft te hebben: conflicten kunnen ook iets positiefs teweegbrengen op de werkvloer, kansen creëren, leiden tot innovatie of creativiteit, levenslessen opleveren of je blik verruimen - mits conflicten op de juiste wijze gehanteerd worden. Wanneer dit het geval is, zal de dynamiek in een bedrijf versterkt worden.
Ook Jonnie en Thérèse Boer kunnen niet zonder bitter en, als tegenhanger van andere smaken, completeert bitter ieders smaakpalet, ook bedrijfstechnisch gesproken. Bitter is het conflict wat je nodig hebt om door dingen heen te breken.

Terug naar Top Spots & Tips...